Morsomme vinterkonkurranser

Rundt om i verden arrangeres det konkurranser av ulike slag, noen mer morsomme og originale enn andre. Det er blitt populært å arrangere ulike vintersportsleker i hyttemiljøer rundt omkring. Det har kanskje vært populært i flere tiår, men grunnet sosiale medier hører vi oftere om slike leker. Noen konkurranser er mest for voksne, og inkluderer ofte alkoholkonsumering. Andre er for hele familien, og noen igjen er for barn. Uhøytidelige vinterleker innebærer ofte ulike grener. Langrenn, hopp og aking er de mest vanlige. Alt etter kreativiteten hos arrangørene krydres grenene ofte med ulike former for hinder. Et langrenn kan oppgraderes til tandem, flere utøvere på et par svært lange ski. Løpet krever samarbeid og koordinasjon på et meget høyt nivå.

Gubberennet

Den lille bygda Bjørkebakken i Nord-Norge har i over 60 år arrangert et helt spesielt rebusløp, Gubberennet. Gubberennet arrangeres i påsken og lokker til seg utøvere fra fjern og nær. Som oftest er det de fra nær som har tatt med seg fjerne intetanende venner og kjærester til konkurransen. I startområdet får alle utdelt et nummer. Kvinner og menn går i par, og du finner partneren din ved å se på ditt eget startnummer, og finne tilsvarende nummer hos en utøver av motsatt kjønn. Du kan altså ende opp med naboen som partner, eller en stakkars intetanende fjern kjæreste som noen har tatt med til løpet. Det er idealtid som gjelder, og underveis i løypa står bokstaver som skal settes sammen til et ord før du går i mål.

Gubberennet

I tillegg finnes det poster med ulike spørsmål eller oppgaver som må utføres. Bygdefolket har en fordel i at de gjerne hjelper hverandre underveis, så det er om å gjøre å ha en partner som er godt likt dersom du selv ikke er så omgjengelig av deg. Hjelp mellom utøvere finner som regel sted ved små samlingssteder i løypa. Utøverne setter seg ned på et høvelig sted og utveksler ideer og deler niste. Nisten består gjerne av sjokolade og flytende innhold med variabel prosent på termoser eller lerker. Det er ikke alle som takler slikt innhold i kombinasjon med hjernetrim og fysisk aktivitet, så de små nedoverbakkene ned mot mål kan være svært krevende for noen med lite erfaring.

Nede i målområdet står resten av bygda og venter. Det vil si de som av ulike grunner har meldt avbud. Her er det som oftest satt opp en stasjon med en paroppgave som krever god balanse, koordinasjon og styrke. Oppgaven er lagt opp til at det skal bli knall og fall og gode blinkskudd for kameraene. Etter løpet drar alle hjem og skifter til finstasen, for så å dra tilbake til klubbhuset. Her blir det fest med middag og premieutdeling. Taperparet og vinnerparet må opp på scenen for en ny konkurranse, før de i det hele tatt vet hvem av de som har tapt og hvem som har vunnet. Til stor glede for publikum. Nervepirrende for en hver sjel, og dersom du taper er det stor skam og ikke møte opp til neste års Gubberenn.

© 2021 Brekick