Om sporten bob-kjøring (bobsleigh)

Under kategorien «annen vintersport» finner du sportsgrenen bob (bobsleigh). Konkurransene foregår i spesialbygde isbaner med bratte bakker og brå svinger, og er beregnet for å oppnå fart på over 140 kilometer i timen. Bobene er bygget med rom for to eller fire personer (toerbob og firerbob), og er en overbygd kjelke bygget på to sett skøyter hvor det fremste settet kan styres. Bobene er bygget ekstremt aerodynamisk, med konstruksjon av aluminium, glassfiber eller lignende. Da konkurransene går ut på å bruke kortest tid gjennom banen, var det tidligere vanlig at tyngre menn kjørte disse sledene, men i moderne tid er det satt vektbegrensninger for totalvekt på boben. Øvrige sammenlagtvekt i toerbob for kvinner er 340kg og for menn 390kg; en firerbob kan maksimalt veie 630kg inkludert ballast. Det er den fremste personen i boben som fungerer som piloten, og han styrer boben ved hjelp av ratt eller styrekabler. Boben har også bremser mellom bakmeiene, men disse brukes kun etter mål, eller i nødstilfeller.

Bane

En vanlig bane er vanligvis laget av kunstig is, som er mellom 1200m og 1300m lange; disse brukes ofte også av andre akesport som skeleton, toboggan og rodelaking. Utøverne skyver selv boben i gang, og hopper på i fart idet den passerer startstreken; det er derfor viktig å være i god fysisk form da dette krever store mengder styrke og hurtighet.

Historikk

Historisk er boben utviklet av eldre typer kjelker på 1880-tallet, og de første bobene av aluminium ble produsert tidlig 1900-tallet. Firerbob har vært en olympisk øvelse helt siden 1924, og i 1932 ble også toerbob en del av de olympiske leker. Til OL i Oslo i 1952 ble det bygget en OL-bobbane, men denne ble senere nedlagt, og interessen for bob var liten i Norge frem til den begynte å ta seg opp igjen i 1980-årene. Det ble da bygget en ny bob- og akebane i Lillehammer til OL-94, men uten norske deltagere.

Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane

Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane

Pr i dag er Skandinavias eneste bob- og akebane lokalisert i Hunderfossen i Lillehammer. Banen er en del av Olympiaparken i Lillehammer og trekker mengder av turister hvert år. Denne er ikke bare åpen for olympiske leker, men også for publikum med aldersgrense fra 10år med foresatt. Banen er rett i overkant av 1700 meter lang, med en høydeforskjell på 114 meter, og største fallet er på 15%. Banen er isbelagt fra oktober til mars.

På sommerhalvåret kan du kjøre hjulbob som har plass til 4 personer, og på vinterhalvåret kan du prøve bobraft som er en gummibob eller taxibob som er en ekte konkurransebob (firerbob). Både hjulbob og gummibob kan komme opp i hastigheter opp mot 100km/t og et trykk på 3G; konkurranseboben kommer opp i en hastighet på nærmere 120km/t. Alle bober er godkjent av Statens Jernbanetilsyn for turistkjøring og hjelmbruk er obligatorisk. Grunnet trykket man vil kjenne på er det ikke tillatt å kjøre dersom man er gravid, eller har problemer med rygg, nakke, hjerte eller lunger.

© 2021 Brekick